Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Τί τρώμε σήμερα;...Κουνουπίδι Ογκραντέν

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

Υλικά
1 μεγάλο κουνουπίδι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 κούπας βούτυρο
1/4 κούπας αλεύρι
1 1/2 κούπας ζεστό γάλα
3/4 κούπας κεφαλοτύρι γλυκό ή παρμεζάνα τριμμένη
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1/2 κούπας κρέμα γάλακτος
λίγη φρυγανιά τριμμένη
αλάτι - πιπέρι
μοσχοκάρυδο...

Ατομα: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30'
Εκτέλεση
Καθαρίστε το κουνουπίδι και χωρίστε το σε φούντες. Πλύντε το και βράστε το σε αλατισμένο νερό 7'-8'. Στραγγίστε το κι αφήστε το να στεγνώσει καλά. Σ' ένα κατσαρολάκι λιώστε το μισό βούτυρο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Σβήστε τη φωτιά κι αφήστε το να σταθεί 10'. Βουτυρώστε καλά ένα πυρέξ και πασπαλίστε το με τη φρυγανιά. Λιώστε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια κατσαρόλα μικρή και σοτάρετε μέσα το αλεύρι 1'. Ρίξτε το ζεστό γάλα κι ανακατέψτε γρήγορα με το σύρμα, ώσπου να επιτύχετε μια λεία πηχτή μπεσαμέλ. Αρωματίστε τη με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Κατεβάστε την από τη φωτιά και προσθέστε το τυρί και το κρεμμύδι. Αφήστε την μπεσαμέλ να γίνει χλιαρή και προσθέστε τα αυγά και την κρέμα γάλακτος. Ρίξτε μέσα το κουνουπίδι κι ανακατέψτε το. Αδειάστε το στο πυρέξ και ψήστε το 50' στους 180 βαθμούς C. Σερβίρετέ το ζεστό.