Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Την έξοδο ”βλέπουν” 24.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Έτοιμες είναι οι εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το καθεστώς εφεδρείας, στο οποίο υπάγονται σε πρώτη φάση 24.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Οι θέσεις τους καταργούνται, όπως και οι περίπου 150.000 κενές οργανικές θέσεις. Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει το "Έθνος" θα έχουν συνταχθεί από τις διευθύνσεις προσωπικού των δημοσίων οργανισμών οι "λίστες" με τους 20.000 μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας αντίστοιχα από την 1η Δεκεμβρίου. Αυτό προβλέπουν οι σχετικές εγκύκλιοι που έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επίσης, βγαίνουν υποχρεωτικά στη σύνταξη μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, περίπου 4.000 μόνιμοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τα χρόνια υπηρεσίας και έχουν αιτηθεί να παραμείνουν στις θέσεις τους για 3 χρόνια. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο το 2011, προκειμένου να τεθούν συνολικά σε εφεδρεία μέχρι τέλος του έτους 30.000 εργαζόμενοι από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ποιες κατηγορίες εξαιρούνται:
-Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων
-Οι γιατροί του ΕΣΥ
-Νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, των φορέων κοινωνική πρόνοιας, του ΕΚΑΒ, καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων
-Οι διπλωματικοί υπάλληλοι
-Κλάδοι του ΥΠΕΞ που εξομοιώνονται με τους διπλωμάτες μισθολογικά και βαθμολογικά και οι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή.
-Κληρικοί
-Φύλακες φυλακών και σωφρονιστικοί υπάλληλοι
-Ένστολο προσωπικό Πυροσβεστικής
-Υπάλληλοι που τελούν χρέη γενικού διευθυντή
-Εργαζόμενοι που έχει τεθεί ο ή η σύζυγος σε εφεδρεία
-Υπάλληλοι που έχουν παιδί ή σύζυγο με αναπηρία 67% και άνω αλλά διαθέτουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ
-Το καλλιτεχνικό προσωπικό της Λυρικής Σκηνής των Κρατικών Ορχηστρών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
-Ερευνητές και Ειδικοί Λειτουργοί Επιστήμονες
-Το προσωπικό της ΕΥΠ
-Οι υπάλληλοι που είναι ανάπηροι σε ποσοστό 67%
-Πολύτεκνοι και προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών
Τι προβλέπεται για τις αποζημιώσεις:
Οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας θα απολυθούν και από το Νοέμβριο θα αποζημιώνονται με το 60% του βασικού μισθού τους μέχρι και 24 μήνες. Θα έχουν τη δυνατότητα παράλληλα να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά οι αμοιβές θα αφαιρούνται από τη μηνιαία αποζημίωση που θα λαμβάνουν από το κράτος.
Στη συνέχεια θα αποζημιωθούν με πλήρη σύνταξη.
Για τους αορίστου χρόνου η καταβολή του 60% του βασικού μισθού που θα λαμβάνουν αθροιστικά για το διάστημα που θα βρίσκονται σε εφεδρεία θα αφαιρεθεί από το ποσό της αποζημίωσης που θα λάμβαναν εάν συνταξιοδοτούνταν κανονικά από την υπηρεσία τους.
Καταργούνται 150.000 κενές οργανικές θέσεις:
Την άμεση κατάργηση, εντός του Νοεμβρίου όλων των κενών οργανικών θέσεων που φτάνουν τις 150.000 από τους οργανισμούς των υπουργείων, των ΝΠΔΔ , των Ανεξάρτητων Αρχών, των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, προβλέπει η εφαρμοστική εγκύκλιος του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πηγή: star.gr