Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Δύο στους τέσσερις «τρώνε από τα έτοιμα»

Η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αλλά και η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών λόγω της οικονομικής κρίσης οδηγούν το λιανικό εμπόριο σε απώλειες που αναμένεται να ξεπεράσουν το 10% μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Ωστόσο οι έμποροι επιμένουν να ελπίζουν στις γιορτές και τις παραδοσιακές συνήθειες του Έλληνα καταναλωτή, ώστε να αντλήσουν μία ανάσα ζωής και να συνεχίσουν τον αγώνα επιβίωσης και το 2012.

Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ελληνικών και ξένων εταιρειών, οι 9 στους 10 καταναλωτές έχουν περικόψει δαπάνες για ένδυση και υπόδηση, αλλά και δαπάνες για εξόδους. Οι 8 στους 10 περιόρισαν δαπάνες για οικιακά αγαθά και διασκέδαση, ενώ επίσης δηλώνουν ότι έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η αγοραστική τους δύναμη.
Επιπλέον, ο ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλώνει ότι δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών, ενώ οι δύο στους τέσσερις συνεχίζουν να διαθέτουν όλο το υπόλοιπο του εισοδήματός τους για αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών. Ένας στους τέσσερις προσπαθεί, επειδή φοβάται την απόλυση, να αποταμιεύσει...συνέχεια